Reactie Wilhelmina op Duitse invasie

Proclamatie van koningin Wilhelmina op 10 mei 1940 over de invasie van Duitsland.

Bron: De Oorlog, deel 1 (1 min.)

Media:

  • Reactie Wilhelmina op Duitse invasie
    Reactie Wilhelmina op Duitse invasie
    Proclamatie van koningin Wilhelmina op 10 mei 1940 over de invasie van Duitsland.
    Bron: De Oorlog, deel 1 (1 min.)

Duitse oorlogsverklaring

Op 1 september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit, na de Duitse invasie van Polen. Nederland wachtte gespannen af, de 280.000 gemobiliseerden wel het meest.
Wachten op een aanval, die almaar uitblijft – dat was hun lot. Het wachten duurt tot 10 mei 1940, een vrijdag met stralend weer. Dan komen de Duitsers.

De Duitse ambassadeur Zech von Burkensroda heeft tranen in zijn ogen als hij minister Van Kleffens een soort oorlogsverklaring voorleest. Het is het letterlijke instructietelegram dat hij van zijn minister heeft doorgekregen. Het luidt:

‘Mededeling doen van inzetten van geweldige Duitse troepenmacht.

Elk verzet volledig zinloos. Duitsland garandeert Europese en buiten-Europese bezittingen en de dynastie, indien elk verzet achterwege blijft. Anders gevaar van volledige vernietiging van het land en het staatsbestel. Daarom dringend eisen oproep volk en strijdkrachten en eisen opnemen contact met Duitse militaire commandanten.

Motivering: wij hebben onweerlegbare bewijzen van een onmiddellijk dreigende inval van Frankrijk en Engeland in België, Nederland, Luxemburg, die met medeweten van Nederland en België sinds lang is voorbereid. Doel: oprukken naar Roergebied.’


Volgens Van Kleffens komt de ambassadeur, die zeker geen nazi was, door de emoties niet uit zijn woorden, en neemt hij hem zelf het papiertje maar uit handen. De boodschap is duidelijk.