Aanval op Zuid-Nederland
Na de bevrijding van België willen de Amerikanen direct naar Duitsland, maar de Brit Montgomery wil de Duitse verdediging ontwijken en via Arnhem Duitsland binnenvallen, vertelt militair historicus Christ Klep.
Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 2 sec.)
Media:
Kamp Vught
Op maandagavond 4 september 1944 komen er geruchten in kamp Vught binnen over de vluchtplannen van de Duitsers en de nadering van de geallieerden. De spanning is te snijden.
In de verte is gedreun van kanonnen te horen, een geluid dat de meeste gevangenen als muziek in de oren klinkt. Van buiten het kamp komen de verhalen over die enorme stoet Duitse voertuigen die naar het oosten moeten, maar vast komen te staan in en om het dorp Vught. Op het spoor staan allemaal treinen in de file. Wat gaat er met het kamp en zijn bevolking gebeuren? Voorlopig niet veel goeds. Het is al weken volstrekt chaotisch, de kampleiding heeft het aantal executies van gevangenen sterk opgevoerd, en op de avond van 4 september is dat niet anders.
Een oud-gevangene schreef zijn herinneringen aan die avond op:
‘Op maandag 4 september moesten 76 mannen zich opstellen op de binnenplaats van de ‘Bunker’. Enkelen onder hen huilden. Ze werden in groepen van elf afgevoerd naar de fusilladeplaats.
De gevangenen op de binnenplaats konden de salvo’s goed horen. De moordenaars (meest Nederlanders) kwamen lachend en luidruchtig terug. Zij waren weer wat sigaretten rijker.’
Ook de volgende ochtend, bij het appèl van zeven uur, werden gevangenen uit de rijen gehaald en naar de fusilladeplaats gebracht, een paar honderd meter van het kamp vandaan – de vaste plek waar de SS zijn vonnissen voltrok.
In totaal zijn er die twee dagen 117 mensen gefusilleerd. Voor de anderen bleef de spanning.
Bronnen:
*Winanda de Vroe, 'Kamp Vught. De laatste maanden' (Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, 1994)
*Brief van oud-gevangene J. van Herk, archief Nationaal Monument Kamp Vught, geciteerd in: W. de Vroe, "Kamp Vught' (1994).
*H. van Stekelenburg, 'Vught en de Vughtenaren'
*Dunya Breur, ‘Een verborgen herinnering’
*Nationaal Monument Kamp Vught
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie