Tien grote bombardementen op Nederland

Nederland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen gebombardeerd door de Duitsers, maar ook door de Britten en Amerikanen.

Bron: NPS Nieuwe Media

Media:

  • Tien grote bombardementen op Nederland
    Tien grote bombardementen op Nederland
    Nederland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen gebombardeerd door de Duitsers, maar ook door de Britten en Amerikanen.
    Bron: NPS Nieuwe Media
    Machines Philips uit Duitsland
    Machines Philips uit Duitsland
    In WO II naar Duitsland getransporteerde machines voor het fabriceren van radiolampen komen terug bij de Philips-fabrieken in Eindhoven. Dr. A.F. Philips spreekt een dankwoord.
    Bron: Beeld en Geluid Beeld en Geluid:  Polygoon Hollands Nieuws, maart 1946
    Aanval op Zuid-Nederland
    Aanval op Zuid-Nederland
    Na de bevrijding van België willen de Amerikanen direct naar Duitsland, maar de Brit Montgomery wil de Duitse verdediging ontwijken en via Arnhem Duitsland binnenvallen, vertelt militair historicus Christ Klep.
    Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 2 sec.)
  • Philips evacuatie
    Philips evacuatie
    De evacuatie van het bedrijf Philips tijdens de Duitse invasie van Eindhoven naar de Randstad mislukte grotendeels. Een deel van de leiding vlucht met hun gezinnen naar Engeland, waaronder Diek Otten.
    Bron: De Oorlog, deel 4 (3 min. 18 sec.)

Luftwaffe bombardeert Eindhoven

Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd door de geallieerden, maar de dag erna sloegen de Duitsers terug met bommen. (In 1942 werden de gebouwen van Philips ook een keer gebombardeerd.)
Op 19 september 1944 wordt Eindhoven ’s avonds om kwart over acht getroffen door een bombardement van de Luftwaffe uitgevoerd door Junkers-bommenwerpers.

Er was nog niet veel geallieerd luchtafweergeschut aangekomen in Eindhoven, dus de Luftwaffe werd nauwelijks gehinderd.

In de Hertogstraat werd een aantal munitiewagens getroffen en ook een aantal tankwagens vatte vlam. Het zwaarst getroffen was het gebied rond de Catharinakerk en het kruispunt Stratumsedijk-Hertogstraat.

De eerste aanvalsgolf was gericht op de Philipsfabrieken, de tweede op het hart van de stad. Het bombardement is beschreven in het dagboek van Ben Postema:

'Met donderend geweld vallen de bommen, zonder ophouden daveren de ontploffingen waarvan we de weerschijn tegen de huizen zien. We duiken nog dieper weg, de grond onder ons golft op en neer, ook al is hij van graniet. Even is er een pauze, we kijken al opgelucht. De lucht is rood van de branden.

Dan ronken weer vliegtuigen boven ons, gieren weer de bommen. Het huis schudt en beeft, maar blijft staan. Om kwart voor 9 waag ik het naar buiten te kijken. De hele straat staat nog overeind, we zijn er goed afgekomen. De binnenstad brandt, op vijf-zes plaatsen slaan de vlammen hoog op, omgeving Kerkstraat, Nieuwstraat, in de Elzent, in Stratum, het Philipscomplex in Strijp.

Onafgebroken klinkt geknetter en geknal, misschien van munitiewagens, die in brand staan. De eerste vluchtelingen uit het binnenstad beladen met koffers en beddegoed, zoeken een goed heenkomen.'


Ook in andere delen van de stad vielen bommen: onder meer op Philipsdorp, Fellenoord, Boschdijk, Lijmbeekstraat, Kastanjelaan, Gestelsestraat, Aalsterweg, Leostraat en Tulpstraat.

Verwoest of zwaar beschadigd werden 369 woningen, 179 winkels en cafes, 11 fabrieken, 7 kerken, 12 openbare gebouwen en 6 bijzondere bouwwerken, zoals bruggen.

Er vielen 227 doden en raakten ongeveer 800 mensen gewond. Alleen al op de Biesterweg kreeg een volgepakte schuilkelder een voltreffer met 41 doden als gevolg.