Begrafenis Duitse keizer
De afgezette Duitse keizer Wilhelm II vluchtte in 1918 naar Nederland, ging in Doorn wonen en overleed daar op 4 juni 1941.
Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, 9 juni 1941
Media:
-
Begrafenis Duitse keizerDe afgezette Duitse keizer Wilhelm II vluchtte in 1918 naar Nederland, ging in Doorn wonen en overleed daar op 4 juni 1941.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, 9 juni 1941
Vlucht van de Duitse keizer
Twee dagen voordat in Compiègne op 11 november 1918 de wapenstilstand door Duitsland werd bekrachtigd, was keizer Wilhelm II op 9 november zijn land ontvlucht.
In 1914 stort Duitsland zich in de Eerste Wereldoorlog. Wilhelm voert weinig succesvol het gezag over de strijdkrachten. In de loop van de oorlog wordt hij aan de kant gezet door de legertop. Zijn positie wordt zwakker, maar hij weigert zijn ambt neer te leggen. Hiermee luidt hij het einde in van de Duitse monarchie.Na de Novemberrevolutie van 1918 wordt de keizer uit zijn ambt gezet. Het keizerrijk gaat op in de Weimar-republiek. Naar Berlijn kon hij niet terugkeren omdat daar de revolutie was uitgebroken
Op 10 november 1918 meldde de Duitse keizer Wilhelm zich aan de Nederlands-Belgische grens bij het Limburgse Eijsden. Daar ontmoet hij onder andere de Nederlandse topambtenaar mr. J.B. Kan die namens de regering het contact met de keizer ging onderhouden.
In Nederland kreeg hij asiel en werd gastvrij onthaald door Graaf van Bentinck in Amerongen waar hij anderhalf jaar verbleef. Daarna woonde hij ruim twintig jaar in Huis Doorn in Doorn.
Als de nazi's aan de macht komen hoopt Wilhelm dat zij de monarchie zullen herstellen. Hij stuurt Hitler nog een gelukstelegram, maar het mag niet baten. Tot zijn dood op 4 juni 1941 in Doorn houdt hij zich vooral bezig met houthakken en het schrijven van zijn memoires.
Zijn begrafenis op 9 juni 1941 in Doorn is in door Duitsland bezet Nederland.
Bron:
*Dossier Keizer Wilhelm II (/Geschiedenis)
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie