Koken, stoven, bakken en braden

Het bereiden van de maaltijd gebeurde in de Middeleeuwen boven een open vuur, op de grond of in de haard.

Eenpotsgerechten waren op die manier het gemakkelijkst te bereiden en daarom zeer populair. In elk huis hing aan een ‘haal’ wel een metalen kookketel voor min of meer vloeibare gerechten.

Stoven gebeurde in een kookpot op drie poten; voor het bakken van vaste gerechten als vis en vlees waren steelpannen van aardewerk en metaal in gebruik die op een treeft (een rooster op pootjes) in het vuur werden gezet.

Rijkere huishoudens hadden een draaispit voor het gebraad. Kloosters, kastelen en boeren beschikten bovendien over een oven waarin ze brood bakten. De rest van de bevolking was aangewezen op gemeenschappelijke ovens of kocht brood bij de bakker.

energiecrisis

1973 - De energiecrisis maakt duidelijk dat er zuiniger met energie moet worden omgegaan. In 1979 worden de eerste flats met zonnepanelen gebouwd in de wijk Waardhuizen in Amstelveen.

Relevante tijdvakken