6 - Oorlog voor iedereen
Aanval op Zuid-Nederland
Na de bevrijding van België willen de Amerikanen direct naar Duitsland, maar de Brit Montgomery wil de Duitse verdediging ontwijken en via Arnhem Duitsland binnenvallen, vertelt militair historicus Christ Klep.
Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 2 sec.)
Media:
-
Aanval op Zuid-NederlandNa de bevrijding van België willen de Amerikanen direct naar Duitsland, maar de Brit Montgomery wil de Duitse verdediging ontwijken en via Arnhem Duitsland binnenvallen, vertelt militair historicus Christ Klep.Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 2 sec.)Bevrijding MaastrichtBij de bevrijding van Maastricht worden de bevrijders, Amerikaanse soldaten, luid toegejuicht en de 'landverraders', NSB'ers en 'moffenmeiden', meteen flink aangepakt. Zo zal het ook later in andere steden gaan. Verslag Robert Kiek.Bron: De Oorlog, deel 6 (1 min 32 sec.)
Front Nederland
Door de geallieerde invasie van Nederland is in het najaar van 1944 het oorlogsbeeld in Nederland opeens totaal gewijzigd.
Van een plek waar Duitse soldaten het liefst heen werden gestuurd omdat het er zo rustig en ongevaarlijk was, veranderde Nederland in frontgebied, en bleef het op sommige plekken tot het einde van de oorlog het decor van hevige gevechten, vaak man-tegen-man. In Zeeland en delen van Noord-Brabant viel pas na een hevige strijd de beslissing: de Duitsers verdreven, de burgers bevrijd. Dat gebeurde in vrijwel elke streek op een andere manier.
Soms was er sprake van enorme vreugde en werden de bevrijders binnengehaald, zoals we dat van de grote steden in het westen kennen, uit mei 1945.
Maar op andere plekken was er zo zwaar gevochten en waren er zoveel slachtoffers gevallen, dat niemand in de stemming was voor bevrijdingsfeesten.
De langverwachte bevrijding kon dus heel anders zijn dan verwacht. Dat gevoel wordt op 6 mei 1945 door een 38-jarige onderwijzer uit Delft treffend beschreven in zijn dagboek:
'Ik had gemeend, dit dagboek te kunnen eindigen met een zin als: daar verschijnen de eerste Canadezen, nog besmeurd met kruitdamp, om de hoek van de straat. Het is heel anders gelopen. We wachten hun komst, fris en monter, nog steeds af.
Ik had gedacht, dat het einde, verlichting zou betekenen, zoiets als het afleggen van een loden pak. Weer is het anders gelopen. Ik kan aan het denkbeeld, nu werkelijk vrij te zijn, maar moeilijk wennen.'
Bron:
*'Dagboekfragmenten 1940-1945' (Den Haag, 1954), p. 624.
Meer over dit onderwerp
Links