Chinees-Japanse oorlog: Kioekiang
Chinees-Japanse oorlog: beschieting en bombardement van de plaats Kioekiang aan de rivier de Yang-tsé-Kiang door Japanse schepen en vliegtuigen. Beelden komen vanaf het dek van een Japanse schip.
Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Wereldnieuws, 26 augustus 1938
Media:
-
Chinees-Japanse oorlog: KioekiangChinees-Japanse oorlog: beschieting en bombardement van de plaats Kioekiang aan de rivier de Yang-tsé-Kiang door Japanse schepen en vliegtuigen. Beelden komen vanaf het dek van een Japanse schip.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Wereldnieuws, 26 augustus 1938Nanking voorheen en thansBeelden van de Boeddha-feesten te Nanking (China) in 1927 en oorlogsbeelden van de stad in 1937 tijdens de Chinees-Japanse oorlog (bombardementen).Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Wereldnieuws, 28 oktober 1937
Aanval op China
Bloedbad van Nanking
Japan viel in 1937 China aan, dat onder het bewind stond van de nationalist Tsjang-Kai-Tsjek.
Eind van dat jaar volgde de belegering, en later de verovering van de stad Nanking. Daar hebben Japanse soldaten een onbeschrijflijk bloedbad aangericht. Wekenlang pleegden ze gruwelijke misdaden in deze stad. Het aantal slachtoffers wordt op wel 300.000 geschat, geen vrouw of meisje was veilig. Een Amerikaanse inwoner van Nanking schreef naar huis:
‘Het is een verschrikkelijk verhaal om te vertellen; ik weet niet waar ik moet beginnen of moet eindigen. Nooit heb ik gehoord van een dergelijke wreedheid. Verkrachting: we schatten tenminste 1000 gevallen per nacht en vele per dag. Bij verzet of iets dat lijkt op afkeuring is er de bajonettensteek of de kogel.’
Die verhalen verspreidden zich snel, in de Verenigde Staten, maar vooral in Oost-Azië. Geen wonder dat de angst voor een Japanse inval ook de bewoners van Nederlands-Indië vanaf dat moment in de greep hield.
De spanning liep verder op, toen op 27 mei 1940 het Driemogendhedenpact werd gesloten tussen Duitsland, Japan en Italië. Wederzijds erkenden zij daarin elkaars leidende rol bij het realiseren van de Nieuwe Orde in Europa en Azië.
Voorts zegden ze elkaar wederzijdse hulp toe voor het geval één van de landen zou worden aangevallen door de Verenigde Staten. De dreiging van overslaan van de wereldbrand van Europa naar Azië werd almaar groter.
Bron:
*Iris Chang, 'The Rape of Nanking' (New York, 1997)
Meer over dit onderwerp
Links