Februaristaking 1941
De Februaristaking begon in februari 1941 in Amsterdam, was een openlijke confrontatie met de bezetter en verspreidde zich naar Hilversum, de Zaanstreek en Utrecht.
Bron: De Oorlog, deel 3 (8 min. 22 sec.)
Media:
-
Februaristaking 1941De Februaristaking begon in februari 1941 in Amsterdam, was een openlijke confrontatie met de bezetter en verspreidde zich naar Hilversum, de Zaanstreek en Utrecht.Bron: De Oorlog, deel 3 (8 min. 22 sec.)Onrust in AmsterdamJournalist Salomon de Vries beschrijft in zijn dagboek de onrust in de Amsterdamse Jodenbuurt op 9 februari 1941.Bron: De Oorlog, deel 3 (33 sec.)Begrafenis Weerman KootIn februari 1941 raken joodse Amsterdammers en en een groep WA'ers slaags in de buurt van het Waterlooplein te Amsterdam. WA'er H. Koot raakte ernstig gewond en overlijdt 3 dagen later.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, 17 februari 1941
Aanleiding Februaristaking
Na de dood van Koot en de (tijdelijke) afsluiting van de jodenbuurt lopen de spanningen steeds hoger op. Op 19 februari 1941 is er een nieuw incident tussen een groep NSB-ers en een joodse knokploeg in Koco, een ijssalon in Amsterdam Zuid.
Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politie-autoriteit in Nederland, eist dan vervolgens dat er een harde maatregel wordt genomen. Hij stelt de arrestatie van een grote groep joodse mannen voor, en krijgt daarvoor toestemming van zijn hoogste chefs, in Duitsland Heinrich Himmler en in Nederland Arthur Seyss-Inquart.Op zaterdagmiddag 22 februari 1941, en op de volgende zondagochtend, voeren zeshonderd mannen van de Ordnungspolizei een actie uit in de Amsterdamse jodenbuurt. Ze pakken rond de 400 joodse mannen op, tussen de 20 en 35 jaar.
We weten hoe dat er op zaterdag 22 februari 1941 aan toeging, want een Duitse soldaat maakte er foto’s van en een Amsterdamse fotolaborant drukte ze stiekem dubbel af, zodat ze na de oorlog in Amsterdam opdoken.
Een Amsterdamse journalist noteert die avond in zijn dagboek:
‘Ze wonen in de jodenhoek, in het ghetto, op het Daniël Meyerplein, de Weesper- en de Jodenbreestraat. Zij hebben vandaag met de handen omhoog voor de geweerlopen van de Grüne Polizei gestaan, ze zijn afgeranseld, en getrapt en neergeslagen en zij zijn bij tientallen op vrachtwagens geladen en weggevoerd.
Waarheen weet niemand. Jonge joden tussen de 25 en de 40. Want de Grüne Polizei werkte eerst samen met de WA van Mussert. En nu de WA het gevecht verloren heeft en zich niet meer intimiderend in de jodenbuurt durft te vertonen, nu komt de Grüne Polizei deze affaire even opknappen.’
De arrestanten gaan via Schoorl naar Duitse concentratiekampen, zoals Mauthausen, waar vrijwel niemand levend uitgekomen is.
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie