Van Mook over toekomst Indonesië
Minister Van Mook wil na de oorlog een ander Nederlands-Indië, met gelijke rechten voor Indonesiërs. Deze relatief progressieve plannen (propagandafilm 'The Fighting Dutch') zijn naïef, de nationalisten zijn al een stap verder.
Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 16 sec.)
Media:
-
Van Mook over toekomst IndonesiëMinister Van Mook wil na de oorlog een ander Nederlands-Indië, met gelijke rechten voor Indonesiërs. Deze relatief progressieve plannen (propagandafilm 'The Fighting Dutch') zijn naïef, de nationalisten zijn al een stap verder.Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 16 sec.)
Toekomst Nederlands-Indië
Zelfs de meest verstokte conservatief wist wel dat de machtsverdeling in Nederlands-Indië, net als deze maatschappelijke ordening, niet tot in de eeuwigheid kon duren.
Ooit, heel ver weg in de tijd, zou de kolonie op eigen benen moeten staan. Sommigen wilden daar haast mee maken, anderen absoluut niet. De algemene opinie was dat Nederland de voogd was van het kind Indië, dat ‘opgevoed’ moest worden en dat de toekomst zou leren welke vorm die voogdij zou aannemen.
In 1880 had de voorman van de Anti-Revolutionaire Partij Abraham Kuyper het al opgeschreven:
‘Alsnu is het zaak tegenover deze onmondige natiën de drieërlei zedelijke verplichting te aanvaarden, waaronder elke voogd, tegenover zijn pleegkind staat, te weten:
a. om het zedelijk op te voeden;
b. om zijn bezit ten zijnen meesten bate met overleg te beheren; en
c. om het in de toekomst, zo God dit wil, het innemen van zelfstandiger positie mogelijk te maken.’
Ruim 60 jaar later tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten minister Van Mook en koningin Wilhelmina (zie filmpjes) concretere plannen maken voor de toekomst van Indonesië, ook onder druk van de antikoloniale Amerikanen die de oorlog aan het winnen waren.
Bron:
*Abraham Kuyper, 'Ons Program' (Amsterdam, 1880)