Slag in de Javazee
Eind februari 1942 verslaat Japan Nederland en bondgenoten bij de Slag in de Javazee. De gesneuvelde Nederlanders liggen begraven op een ereveld in Surabaya. T. Boenadir overleefde de strijd.
Bron: De Oorlog, deel 7 (2 min. 59 sec.)
Media:
Slag in de Javazee
Op 27 februari 1942 nadert een Japanse invasievloot het eiland Java. Een geallieerd commando onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman, bestaande uit 41 Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen, probeert de landing van de Japanners op Java te verhinderen.
Op 27 en 28 februari 1942 volgt de Slag in de Javazee. De Japanse kruiser Haguro brengt de Nederlandse kruiser De Ruyter tot zinken, waarop zich schout-bij-nacht Doorman bevindt en T. Boenadir. De geallieerde vloot verliest alle vijf kruisers en vijf van de twaalf torpedobootjagers. Aan Japanse kant – qua sterkte ongeveer gelijk aan de geallieerde strijdmacht (ze hadden een kruiser minder en twee torpedobootjagers meer) – worden twee schepen beschadigd en vier transportschepen tot zinken gebracht.
Aan geallieerde kant sneuvelen ruim duizend man, onder wie bijna negenhonderd Nederlanders. Er vallen slechts tien Japanse slachtoffers.
In de nacht van 28 februari op 1 maart vindt er een ontsnappingspoging plaats van twee geallieerde kruisers in de Bantam-baai. Ze stuiten daar weer op de Japanse invasievloot, die beide schepen binnen een uur naar de diepte schiet.
Op dezelfde dag brengt de Japanse marine, sterk gesteund door de luchtmacht, nog een kruiser en twee torpedobootjagers tot zinken, die probeerden naar Colombo te ontsnappen. Het totale dodenaantal tijdens de drie dagen bedraagt 2300.
De Slag in de Javazee wordt herdact op het ereveld Kembang Kuning.
Meer over dit onderwerp
Links