7 - Oorlog in Indië
Chaos en revolutie in Indonesië
Nationalisten Soekarno en Hatta vragen zich af of het tijd is voor onafhankelijkheid. Revolutionaire jongeren (pemoeda's) dwingen de leiders tot actie. Indonesië is chaotisch, de Japanners zijn er nog en de Nederland komt terug.
Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 10 sec.)
Media:
-
Chaos en revolutie in IndonesiëNationalisten Soekarno en Hatta vragen zich af of het tijd is voor onafhankelijkheid. Revolutionaire jongeren (pemoeda's) dwingen de leiders tot actie. Indonesië is chaotisch, de Japanners zijn er nog en de Nederland komt terug.Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 10 sec.)Onafhankelijkheid Indonesië uitgeroepenOp de ochtend van 17 augustus 1945 roept Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit voor zijn huis in Jakarta. Op die plek staat nu een monument, het huis is weg.Bron: De Oorlog, deel 7 (2 min. 7 sec.)Japan voor Indonesisch nationalismeOp 8 september 1944 krijgen de Indonesische nationalisten toestemming van de Japanners om op een later tijdstip onafhankelijk te worden. Geweld is daarbij geoorloofd, meent nationalist Hatta. Schoolkinderen krijgen militaire training.Bron: De Oorlog, deel 7 (2 min. 52 sec.)
-
Van Mook over toekomst IndonesiëMinister Van Mook wil na de oorlog een ander Nederlands-Indië, met gelijke rechten voor Indonesiërs. Deze relatief progressieve plannen (propagandafilm 'The Fighting Dutch') zijn naïef, de nationalisten zijn al een stap verder.Bron: De Oorlog, deel 7 (1 min. 16 sec.)
Chaos in Indonesië
De republiek Indonesia was geboren, maar wel in volslagen wanorde. Het land bevond zich in een volledig gezagsvacuüm.
Het oude Nederlandse gezag was weg, gezagsdragers zaten nog in de kampen. Ze hadden misschien wel de ambitie om terug te keren, en het land weer in handen te nemen, maar de situatie was grondig veranderd. De verslagen Japanners waren nog niet weg – het zou nog wel even duren voor ze ontwapend en gedemobiliseerd konden worden.
Sterker nog: omdat de geallieerde troepen op zich lieten wachten, waren de Japanners voorlopig zelfs hard nodig om de chaos te beteugelen: revolutionaire jongeren hadden het op hun wapens voorzien en wilden bovendien wraak nemen op de blanken in de kampen.
En zo deed de bizarre situatie zich voor dat de Nederlanders in de kampen moesten blijven, en beschermd werden door de Japanners tegen het nieuwe gevaar: de gewelddadige Indonesische revolutionaire jeugd.
In die situatie moesten Soekarno en Hatta het gezag van hun republiek zien te vestigen. Maar ze hadden geen enkele status, geen organisatie, geen plan, geen geld, niets. Er was alleen maar chaos.