Herwaardering van de gotiek

In de jaren twintig van de 19de eeuw ontstond bij architecten opnieuw belangstelling voor de middeleeuwse gotiek, te beginnen in Engeland.
Het paleis aan de Kneuterdijk een neogotische zaal met een indrukwekkende kapconstructie.
[klik voor vergroting]
Niet alleen omdat de stijl schilderachtig werd gevonden, maar ook omdat hij anders dan de klassieke vormentaal van eigen bodem was en paste bij het nationalisme dat in deze periode de kop opstak.

Ook in Nederland sloeg de neogotiek aan. Koning Willem II (1792-1849), die zijn studententijd had doorgebracht in Engeland, liet tussen 1840 en 1842 achter het paleis aan de Kneuterdijk een neogotische zaal met een indrukwekkende kapconstructie bouwen (zie afbeelding).

Nadat in 1853 in Nederland de bisschoppelijk hiërarchie was hersteld, werden veel katholieke kerken in neogotische stijl opgetrokken, als een verwijzing naar de tijd van vóór de Reformatie.

Een belangrijke neogotische architect was dr. P.J.H. Cuypers (1827-1921) (borstbeeld). Hij bouwde bijna zeventig kerken, waaronder de Sint-Catharinakerk te Eindhoven, gebouwd tussen 1859-1867 (foto).

Het ontwerp was geïnspireerd op de kathedraal van Chartres (gebouwd tussen ca. 1194 en 1220), maar uitgevoerd in Hollandse baksteen.

dr. P.J.H. Cuypers.
[klik voor vergroting]
Sint-Catharinakerk te Eindhoven.
[klik voor vergroting]

ANWB-paddestoelen

1914 - Op initiatief van de ANWB wordt tussen Amsterdam en Arnhem een wandelroute van 150 km uitgezet. Ze wordt gemarkeerd door kleine, houten richtingwijzers. Omdat die vaak worden vernield of gestolen (goed brandhout), vervangt de bond ze al spoedig door stenen ‘paddestoelen’.

Relevante tijdvakken