Nieuwe schoolwetten

Het uitroepen van de Bataafse Republiek (1795), waardoor Nederland een eenheidsstaat werd, maakte het mogelijk onderwijswetten uit te vaardigen voor het hele land. In 1801 kwam de eerste Schoolwet.
Op deze prent van J. Hoed uit 1812 zijn de leerlingen verdeeld over drie klassen, zij het nog wel in één lokaal.
[klik voor vergroting]
De belangrijkste bepalingen waren: lezen, schrijven, rekenen en Nederlands werden verplichte vakken; onderwijzers moesten voorgeschreven schoolboeken gebruiken, een toelatingsexamen doen en een bewijs van goed gedrag overleggen.

Omdat het onderwijs neutraal moest zijn, mocht geen godsdienstonderwijs meer worden gegeven.

Zeer verregaand was de bepaling dat voortaan klassikaal moest worden lesgegeven. Daarmee kwam een einde aan het eeuwenoude hoofdelijke onderwijs, waarbij elke leerling individueel les kreeg.

Op de bovenstaande prent van J. Hoed uit 1812 zijn de leerlingen verdeeld over drie klassen, zij het nog wel in één lokaal.

Op het schilderij van G. Haanen uit 1835 geeft de onderwijzer in strijd met de wet nog steeds hoofdelijk onderwijs.

Op dit schilderij van G. Haanen uit 1835 geeft de onderwijzer in strijd met de wet nog steeds hoofdelijk onderwijs.
[klik voor vergroting]

juni - schuttersfeesten

Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.