Kranten over begin bezetting

De Nederlandse kranten reageren positief op de rede van Rijkscommissaris Seyss-Inquart van 29 mei 1940.

Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 39 sec.)

Media:

  • Kranten over begin bezetting
    Kranten over begin bezetting
    De Nederlandse kranten reageren positief op de rede van Rijkscommissaris Seyss-Inquart van 29 mei 1940.
    Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 39 sec.)

Kranten

In de meeste Nederlandse kranten van tijdens de oorlog valt de vriendelijke toon op ten aanzien van de bezetter. Dat is geen toeval, dat heeft te maken met een gebeurtenis op 15 mei 1940, onmiddellijk na de capitulatie.
ANP-directeur H. van de Pol kreeg die middag Duits bezoek. De tweede man van het Deutsches Nachrichtenburo, Schmidt, kwam hem vertellen dat hij voortaan alleen nog maar berichten van dat Duitse persbureau mocht doorgeven.

En de volgende ochtend kreeg hij van een vertegenwoordiger van het Reichspropagandaministerium, A. Hushahn, te horen dat hij alle 23 joodse medewerkers moest ontslaan en de contracten met de persbureau’s Havas en Reuter moest opzeggen. De telexverbindingen met die organisaties moest hij onmiddellijk verbreken.

Daarmee waren de Nederlandse kranten afgesloten van andere buitenlandse bronnen dan het officiële Duitse bureau dat onder sterke controle stond van het regime.

Voor het binnenlandse nieuws golden andere regels, die bekend werden op 16 mei. Die dag hield het hoofd van de Presse-abteilung van de Duitse ambassade in Den Haag, Willy Janke, een persconferentie met als belangrijkste mededeling dat de Nederlandse pers niet belemmerd zou worden in haar activiteiten, behalve wanneer deze in strijd zouden zijn met de belangen van Duitsland.

Twee verslaggevers van de krant Tubantia, Ballintijn en Krämer, schrijven nog een voortreffelijke serie artikelen over Nederland na de capitulatie.

Daarvoor rijden ze dwars door Nederland (zie kaartje rechtsonder): Arnhem (14 mei), Grebbeberg (Rhenen) (15 mei), Mill, Rotterdam (17 mei) en Middelburg (24 mei).

Meer over dit onderwerp