Wederopbouw Rotterdam
In Rotterdam komen bestuurders al zeer snel op 15 mei 1940 samen om de wederopbouw van de op 14 mei gebombardeerde stad te gaan regelen.
Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 36 sec.)
Media:
-
Wederopbouw RotterdamIn Rotterdam komen bestuurders al zeer snel op 15 mei 1940 samen om de wederopbouw van de op 14 mei gebombardeerde stad te gaan regelen.Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 36 sec.)Wederopbouw na mei 1940Overal in Nederland wordt gewerkt aan het herstellen van de door de gevechten in de meidagen 1940 aangerichte schade. Met beelden van Rotterdam en Middelburg (verwoeste Raadhuis), en van mensen die naar de kerk gaan.Bron: Beeld en Geluid: Polygoon Hollands Nieuws, 6 juni 1940
Wederopbouw Rotterdam
Rotterdam kwam snel in actie na het vernietigende Duitse bombardement van 14 mei 1940.
Op vrijdag 15 mei, precies een etmaal na het bombardement en één dag nadat de hevigste branden waren uitgewoed, was de eerste bijeenkomst over de wederopbouw al een feit. Mr K. van der Mandele, voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, was gastheer – de bijeenkomst was bij hem in de achtertuin in Kralingen. Burgemeester Oud was er ook, met een paar wethouders en enige hoge ambtenaren. De burgemeester kreeg van alle aanwezigen een beschrijving te horen van wat zij aan schade hadden waargenomen. Schattingen van het aantal slachtoffers waren toen nog onmogelijk, schattingen van de totale schade eveneens.
Maar aan het eind van de vergadering werd er wel serieus gesproken over reconstructie, wederopbouw. En de ook aanwezige directeur van de gemeentelijke Technische Dienst, Willem Witteveen, accepteerde de opdracht om de eerste schets te maken voor een plan voor een nieuwe binnenstad.
Witteveen heeft uiteindelijk zijn ideaal – de stad voor een deel in oude stijl herbouwen en daarmee haar oude karakter laten behouden – niet kunnen uitvoeren. Er kwam teveel tegenstand tegen zijn opvattingen, ook van de Rotterdamse ondernemers die een zakelijk, modern ontwerp wilden. Zij hebben uiteindelijk hun zin gekregen,
Witteveen raakte in 1944 overspannen en moest zijn opdracht teruggeven. Na de oorlog mocht de nieuwe stadsarchitect Cornelis van Traa het moderne Rotterdam vormgeven.
Bronnen:
*'Rotterdam en de verwoesting ná de bommen' (Andere Tijden)
*Koos Bosma, 'Een geruisloze doorbraak: de geschiedenis van architectuur en stedebouw tijdens de bezetting en de wederopbouw van Nederland' (1995)
*T. Pollmann, 'Van Waterstaat tot Wederopbouw. Het leven van dr. Ir. J.A. Ringers (1885-1965)' (2006)
*Hans van der Pauw, 'Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog’ (Rotterdam, 2006)
*Leon de Klerk, 'Particuliere plannen. Denkbeelden en initiatieven van de stedelijke elite inzake de volkswoningbouw en de stedebouw in Roterdam, 1860-1950' (Rotterdam 1998)
Meer over dit onderwerp
Links
Locatie