Duitsers als 'geuniformeerde toeristen'

De Duitse bezettingsmacht in Nederland heeft het goed, ze amuseren zich prima en ze voelen zich veilig in Nederland. Interview met Hans Bannick en brief van Herbert Günthel.

Bron: De Oorlog, deel 2 (3 min. 38 sec.)

Media:

  • Duitsers als 'geuniformeerde toeristen'
    Duitsers als 'geuniformeerde toeristen'
    De Duitse bezettingsmacht in Nederland heeft het goed, ze amuseren zich prima en ze voelen zich veilig in Nederland. Interview met Hans Bannick en brief van Herbert Günthel.
    Bron: De Oorlog, deel 2 (3 min. 38 sec.)
    Veel Duitsers in Amsterdam
    Veel Duitsers in Amsterdam
    Amsterdam-Zuid is een geliefde plek voor Duitse bezetters. Er wordt prima aan ze verdiend door Nederlanders die woonruimte aan ze verhuren. Muziek: Ramblers ''k Heb een keukentje'.
    Bron: De Oorlog, deel 2 (2 min. 18 sec.)

Ervaringen Duitse soldaten

De Duitse soldaten hebben het over het algemeen in Nederland heel aangenaam gehad. Dat blijkt wel uit de brieven die ze naar huis schreven.
Gemiddeld waren de Duitse soldaten in Nederland iets ouder dan aan de fronten. Het waren over het algemeen soldaten van een soort b-garnituur – Nederland was nu eenmaal geen gebied waar de spanningen hoog opliepen, zeker niet in de eerste oorlogsjaren.

Militair historicus Christ Klep (foto links), die veel onderzoek heeft gedaan naar de interne rapportages van de Wehrmacht, stelt vast dat het clichébeeld van tot de tanden bewapende Duitse vechtmachines in Nederland zeker niet opgaat:

‘Het beeld wat wij van de Duitsers hebben, van de Blitzkrieg, zag je niet terug in de bezettingsmacht. Ze waren hier uitgerust met paard en wagen of fietsen, tanks waren hier nauwelijks.’

De Duitse Wehrmachtsoldaat Hans Paulssen zei in 2005 tegen Andere Tijden dat zijn moeder het zo prettig vond dat hij in Nederland werd gelegerd, hij kwam in een land terecht ‘waar het vredig was en niet met scherp werd geschoten.’

Daarover waren de Duitse militaire autoriteiten verwonderd, zo ontdekte Christ Klep in de interne berichten:

‘De Duitsers waren vooral verbaasd over het gebrek aan verzet in Nederland. Dat vind je terug in de rapporten. In een daarvan wordt zelfs gezegd dat als de geallieerden ooit zullen komen, de Nederlanders in een stoel langs de weg gaan zitten kijken wie er wint.’

Ook materieel hadden de Duitse militairen weinig te klagen. Er was volop te eten voor ze, en vooral ook volop te drinken. In sommige dagboeken zijn klachten te lezen dat de soldaten zoveel snoepen, en hele banketbakkerswinkels leeg kopen.

‘We leefden als God in Frankrijk,’ zegt ex-soldaat Hans Bannick (foto links en interview in filmpje 'Duitsers als 'geuniformeerde toeristen''), die bij de luchtafweer in Hellevoetsluis diende, in een interview met Andere Tijden. En Heinz Roekker, een voormalig piloot bij de Luftwaffe, kijkt ook met genoegen terug op zijn Hollandse periode:

‘Bij de Luftwaffe hadden we het heel goed. We hadden nergens tekort aan, integendeel. Als je hoorde hoe sommige Wehrmachteenheden het in Rusland hadden, dat was totaal niet te vergelijken met hoe wij het hier hadden. Voor ons was het een soort luilekkerland. Er was nog van alles te krijgen. En we hadden altijd drank!’

Meer over dit onderwerp