Recept spinazie zonder spinazie

De voedselschaarste tijdens de oorlog maakte mensen creatief. Zoals blijkt uit een recept voor 'spinazie zonder spinazie' ('ook dat is mogelijk!') uit april 1941. 'Eet smakelijk!'

Bron: De Oorlog, deel 4 (50 sec.)

Media:

  • Recept spinazie zonder spinazie
    Recept spinazie zonder spinazie
    De voedselschaarste tijdens de oorlog maakte mensen creatief. Zoals blijkt uit een recept voor 'spinazie zonder spinazie' ('ook dat is mogelijk!') uit april 1941. 'Eet smakelijk!'
    Bron: De Oorlog, deel 4 (50 sec.)
    Klachten over voedsel
    Klachten over voedsel
    Schrijfster Ina Boudier-Bakker uit Utrecht klaagt al in het najaar van 1941 over het voedsel en vreest voor een hongersnood.
    Bron: De Oorlog, deel 4 (29 sec.)
    Vitaminen behouden in voedsel
    Vitaminen behouden in voedsel
    Huisvrouwen leren op een Haagse kookschool hoe bij de bereiding van voedsel vitaminen behouden kunnen blijven.
    Bron: Beeld en Geluid Beeld en Geluid:  Polygoon Hollands Nieuws, 25 september 1940
  • Tuintjes voor kinderen
    Tuintjes voor kinderen
    Samen met Vreugde en Arbeid en de Nederlandsche Volksdienst stelt de gemeente Utrecht grond ter beschikking om kinderen waarvan de vaders in het buitenland (=Duitsland) werken groenten en bloemen te laten verbouwen.
    Bron: Beeld en Geluid Beeld en Geluid:  Polygoon Hollands Nieuws, juni 1944
    Bijvoeding in fabrieken
    Bijvoeding in fabrieken
    Het Bureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd te Den Haag verschaft mbv centrale keukens het personeel van enige bedrijven de mogelijkheid om in de middagpauze zonder bon een goedkope warme maaltijd te eten.
    Bron: Beeld en Geluid Beeld en Geluid:  Polygoon Hollands Nieuws, september 1942

'Spinazie zonder spinazie'

Damesblad Margriet gaf informatie over hoe bevroren aardappels weer eetbaar konden worden gemaakt en zure melk weer drinkbaar.
Uit april 1941 stamt dit recept:

‘Spinazie zonder spinazie. Ook dat is mogelijk.

U bewaart het groen van radijsjes en het groen van worteltjes.

Klaargemaakt als spinazie (denk om het fijnhakken) en opgediend met een hard gekookt ei en wat croutons van oudbakken brood, vormt dit een pittige voorjaarsgroente, waarvan de smaak het midden houdt tussen die van stengeltjes en van spinazie.'