Casper van Baerle (Barlaeus)

Casper van Baerle wordt geboren in 1584 in Antwerpen, vlak voor de beruchte val van die stad. Zoals zovele zuiderlingen trekt hij naar het noorden om daar de Gouden Eeuw gestalte te geven.

Dat gaat hem goed af, want hij kan veel, al wordt hij ook geplaagd door depressieve buien. Hij wordt predikant, arts, schrijver en later hoogleraar filosofie in Leiden en Amsterdam. Als lid van de Muiderkring, de legendarische literaire vriendenclub trekt hij ’s zomers naar het Muiderslot om te discussiëren met de groten van zijn tijd.

 

Hij geldt als begenadigd redenaar. De door hebzucht gedreven kooplieden van de gracht toont hij dat er meer is in het leven dan het slijk der aarde. Poezie, cultuur en wetenschap!

En Amsterdam eert hem omgekeerd met de vernoeming van een gymnasium en de straat waar het concertgebouw aan staat. Caspar van Baerle,  beter bekend als Barlaeus: een intellectueel toptalent uit een glorievolle periode.

Voor meer informatie:

- Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

- Bibliografie Barlaeus

 

 

 

galgenveldjes

1618 - Gilles van Ledenbergh belandt wegens landverraad in het gevang en pleegt zelfmoord. Zijn lijk wordt een jaar lang bewaard in een kist en vervolgens met kist en al opgehangen op het galgenveld aan de Trekvliet buiten Den Haag. Op de afbeelding detail van de kaart van Dordrecht van Pieter Bast uit 1596 met een galgenveld op een eilandje in de Noord.

Ondertussen in de...

Wederopbouw
Wederopbouw
1945-1960
Handen uit de mouwen en niet zeuren! Naoorlogse jaren van hard werken en sober leven...