Weerzin tegen de tamils

De Tamils van Sri Lanka, het vroegere Ceylon, die in Nederland asiel zochten, kregen maar weinig handen op elkaar. In eigen land zijn ze tweederangs burgers en vechten ze al jaren tegen de Singalezen die de macht in handen hebben.
In 1986 demonstreerde een aantal Tamils op het Binnenhof voor een vluchtelingenstatus.
[klik voor vergroting]
In 1984 en 1985 ontvluchtten veel Tamils hun land. Zo’n 3.500 van hen kwamen naar Nederland, velen met hulp van mensensmokkelaars.

Nederlandse politici meenden dat het met de vervolging van de Tamils wel meeviel; de media suggereerden dat ze als economische vluchtelingen naar Nederland waren gekomen.

Dat alles deed hun beeldvorming geen goed. Toen de contacten tussen de Tamils en de Nederlandse bevolking minimaal bleven, de vluchtelingen luidkeels klaagden dat ze niet het eten kregen dat ze gewend waren en ze, uit protest tegen hun behandeling, zelfs hun pensions in brand staken, ontstond het beeld van verongelijkte profiteurs.

De meeste Tamils kregen geen verblijfsvergunning omdat uit een onderzoek van de diplomaat H. Wijnaendts gebleken zou zijn dat de overgrote meerderheid zonder risico naar eigen land kon terugkeren.

Op de foto: in 1986 demonstreerde een aantal Tamils op het Binnenhof voor een vluchtelingenstatus.

heropvoeding

1587 - Dirck Volkertszoon Coornhert schrijft 'Boeventucht', waarin hij pleit voor heropvoeding van gevangenen.

Relevante tijdvakken