Asiel voor linkse Chilenen

Een staatsgreep maakte op 11 september 1973 een einde aan het bewind van de Chileense president Salvador Allende. Allende had van zijn marxistische opvattingen nooit een geheim gemaakt, maar was op democratische wijze gekozen.
Acties tegen Chili.
[klik voor vergroting]
Volgens de ene lezing heeft hij tijdens de staatsgreep zelfmoord gepleegd; volgens de andere is hij op last van het regime van generaal Augusto Pinochet vermoord met medeweten van de CIA.

De regering in Den Haag nodigde bijna 1.200 Chileense vakbondsmensen, politici en linkse studenten uit hier te komen. Daarnaast kwamen ook 2000 Chileense asielzoekers op eigen houtje naar Nederland.

Ongeveer de helft kreeg een verblijfsvergunning. Tot de acties die hier tegen Chili werden gevoerd behoorde ook een boycot van het Chili-comité tegen een van de belangrijkste Chileense exportproducten, de appelsoort Granny Smith.

Tot de acties die hier tegen Chili werden gevoerd behoorde ook een boycot van het Chili-comitť tegen een van de belangrijkste Chileense exportproducten, de appelsoort Granny Smith.
[klik voor vergroting]

kunstzijde

1928 - De uitvinding van kunstzijde maakt duur ogend ondergoed ook voor minder rijke vrouwen bereikbaar. Het materiaal is ontwikkeld op basis van een patent van de Zwitser George Andemars uit 1855.

Relevante tijdvakken