Onenigheid in Joodse Raad
De Joodse Raad in Amsterdam (o.l.v. Cohen) en de Joodse Raad in Twente (o.l.v. Menko) waren het oneens over hoe ze met de Duitsers moesten omgaan en of ze moesten onderduiken. Met Edith Cohen-Menko.
Bron: De Oorlog, deel 5 (2 min. 26 sec.)
Media:
-
Onenigheid in Joodse RaadDe Joodse Raad in Amsterdam (o.l.v. Cohen) en de Joodse Raad in Twente (o.l.v. Menko) waren het oneens over hoe ze met de Duitsers moesten omgaan en of ze moesten onderduiken. Met Edith Cohen-Menko.Bron: De Oorlog, deel 5 (2 min. 26 sec.)Jodensterren en Joodse RaadDe Duitsers voeren de Jodensterren (gemaakt in Enschede!) in 1942 in en krijgen daarbij de medewerking van de Joodse Raad o.l.v. Asscher en Cohen, die erger probeert te voorkomen. Dagboekfragment en trouwerij.Bron: De Oorlog, deel 5 (2 min. 30 sec.)
Joodse Raad
Bij de organsatie van de jodenvervolging door de Duitsers was een belangrijke maatregel de instelling van Joodse Raden.
Aanvankelijk, in februari 1941, kwam er alleen een Joodse Raad in Enschede, opgericht. Na de oorlog is er felle kritiek geweest op de Joodse Raad en zijn voorzitters. Ze zijn afgeschilderd als een willoos werktuig in handen van de bezetters.
Bij vrijwel alle dilemma’s waar ze voor kwamen te staan, kozen ze ervoor de Duitse bevelen op te volgen, omdat de gevolgen voor de joodse gemeenschap anders nóg ernstiger zouden zijn.
In andere landen zijn weigerachtige of tegenstribbelende leiders van Joodse Raden steeds direct vervangen door anderen – op dat punt kenden de nazi’s geen scrupules.
Bronnen:
*H. Knoop, 'De Joodse Raad, Het drama van Abraham Asscher en David Cohen' (Amsterdam, 1983)
*W. Lindwer, 'Het fatale dilemma' (Den Haag, 1995)
*G. Meershoek, 'Dienaren van het gezag. De Amsterdamse politie tijdens de bezetting' (Amsterdam, 1999)
*J. Presser, 'Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom 1940-1945' (2 delen - 1965)
Meer over dit onderwerp
Links