Filmploeg bij plek waar beeld Coen stond
De filmploeg van De Oorlog gefilmd bij het filmen van de plaats waar ooit het standbeeld van J.P. Coen stond, tot het in de oorlog werd verwijderd.
Bron: NPS: film: Yfke Nijland; montage: Hasan Coskun
Media:
-
Filmploeg bij plek waar beeld Coen stondDe filmploeg van De Oorlog gefilmd bij het filmen van de plaats waar ooit het standbeeld van J.P. Coen stond, tot het in de oorlog werd verwijderd.Bron: NPS: film: Yfke Nijland; montage: Hasan CoskunBeeld J.P. Coen verwijderdHet standbeeld van Jan Pieterszoon Coen wordt van een plein in Jakarta weggehaald. Hij is geschiedenis, voor de Japanners en de Indonesische nationalisten.Bron: De Oorlog, deel 7 (51 sec.)
-
Jakarta in 2008 zonder standbeeld CoenJakarta in 2008 zonder standbeeld Coen (research)Bron: Weblog De Oorlog
Standbeeld Coen in Jakarta
De redactie van De Oorlog bezocht de plaats waar het beeld van J.P. Coen ooit stond in Jakarta twee maal, één keer om te researchen in december 2008 en één keer om te filmen in maart 2009. Hieronder twee fragmenten daarover uit het Weblog van De Oorlog.
Jakarta, 11 december 2008[research] De middag gaat heen met het rijden naar de haven, in het noorden van de stad. Jakarta is een en al file. Onderweg doen we eerst nog de plek aan waar ooit het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen stond. Ik ken het vooroorlogse films, elk portret van Batavia laat dat standbeeld zien.
Ik ken het ook van een Japans-Indonesische bioscoopjournaal, waar het beeld met enige fanfare omver wordt getrokken. Het cliché van een machtswisseling, nog steeds. Het beeld is nooit meer terug gekomen. Maar de plek is verder bijna onveranderd. Nog steeds een keurig onderhouden gazon en een goed onderhouden monumentaal gebouw. Het huisvest nu het ministerie van Financiën.
Jakarta, 20 maart 2009
[filmen] Iets verderop ligt het Indonesische ministerie van Financiën. Ook eengebouw uit de koloniale tijd. Het lag aan wat destijds het Waterlooplein heette. Met een markant standbeeld: Jan Pieterszoon Coen.
In maart 1943 werd dat standbeeld door de Japanners onttakeld. Mooie symboliek, het einde van een tijdperk. We filmen binnen het hek, voor deze plek is wel toestemming gekomen.