Onafhankelijkheid Indonesië uitgeroepen
Op de ochtend van 17 augustus 1945 roept Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit voor zijn huis in Jakarta. Op die plek staat nu een monument, het huis is weg.
Bron: De Oorlog, deel 7 (2 min. 7 sec.)
Media:
-
Onafhankelijkheid Indonesië uitgeroepenOp de ochtend van 17 augustus 1945 roept Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit voor zijn huis in Jakarta. Op die plek staat nu een monument, het huis is weg.Bron: De Oorlog, deel 7 (2 min. 7 sec.)Plein in Jakarta met monumentPlein in Jakarta met monument (research 10-12-2008)Bron: Weblog De Oorlog
Monument onafhankelijkheidsverklaring
De redactie van De Oorlog bezocht het monument van de onafhankelijkheidsverklaring in Indonesië drie maal, twee keer om te researchen in 2008 en één keer om te filmen in 2009. Hieronder drie fragmenten daarover uit het Weblog van De Oorlog.
Jakarta, 10 december 2008[Research] Voor eeuwig in brons op een plein in Jakarta: Soekarno leest de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Indonesië voor, Hatta kijkt toe. Dat was 17 augustus 1945. Het plein is nu een plek voor alternatieve jongeren.
Vandaag, 10 december 2008, is het de laatste dag van de week waarin internationaal aandacht is voor de Rechten van de Mens. Een kunstenaar hult zich in een Ghandi-gewaad, met een schare volgelingen die zich met roodbruine modder hebben ingesmeerd. Ze bidden en mediteren. Conceptuele kunst voor het goede doel, zo lijkt het.
En ik denk, in al mijn historische naïviteit, eerst dat hier de wederopstanding van een oude Indonesische traditie te zien is. Begrijp later dat het een protest is tegen het Indonesische gaswinningsbedrijf PT Lapindo. Zij hebben twee jaar geleden in de buurt van Surabaya een ware moddereruptie veroorzaakt.
De modder hield niet op met stromen. Er vielen doden. Er is nauwelijks compensatie betaald aan de slachtoffers. Ik geneer me als ik dit hoor, want mijn oordeel over ‘conceptuele kunst’ is opeens erg cynisch.
Jakarta, 11 december 2008
[Research] Met mijn steun en toeverlaat, de Indonesische journaliste Atik, ben ik de hele morgen op zoek naar de plek waar het huis van Soekarno heeft gestaan. De plek waar hij de onafhankelijkheidsverklaring voorlas, op 17 augustus 1947.
Het lijkt simpel. Het huis zelf is al vrij snel na de onafhankelijkheid afgebroken, maar er is een straatnaam en een nummer. En ik heb een foto van begin jaren vijftig waarop Soekarno zelf de plaquette onthult die moet staan op de plek van het afgebroken huis.
Die plaquette vinden we uiteindelijk, niet bij een huis, maar ingemetseld in een hoge zuil naast het ‘Soekarno-Hatta monument’ dat in 1980 is gebouwd. Waar is het huis? Desgevraagd zeggen diverse mensen dat het huis ‘in het monument zit’ - maar hoe en waar dan precies, dat weten ze niet.
Bandung, 21 maart 2009
[Filmen] Een laatste presentatie van Rob, bij het monument van de onafhankelijkheidsverklaring. Afgelopen zondag waren we er ook, maar toen stond er een grote tent op het middenplein en konden we deze opname niet maken.
Zoals vaker zijn Atik en ik de steunpilaren voor het opvouwbare reflectiescherm. Dat zorgt voor wat extra licht op het gezicht van Rob.
Tekst: Gerda Jansen Hendriks